Aldri før har det vært så mange demonstrasjoner

Read Time:1 Minute, 48 Second

Aldri i historien til Tyskland, den største EU-staten, har det vært så mange demonstrasjoner som i disse ukene, skriver avisen WELT  i sin siste utgave

Det føderale innenriksdepartementet (BMI) telte 1 046 protester over hele landet med totalt 188 000 deltakere bare for mandag. Protestarrangører snakker om opptil 2000 aksjoner med over 1 million deltakere.

Det er ingen offisielle tall for andre pandemiske protestdager over hele landet, men den spesielt hardt rammede delstaten Baden-Württemberg rapporterte for eksempel at rundt 64 700 mennesker deltok på stevner der på 326 steder mandag denne uken.

(Massive protester mot helseapartheid og for frihet over hele landet)

Piotr Kocyba fra Institutt for protest- og bevegelsesforskning sa til WELT: «Vi har ikke hatt like brede demonstrasjoner som nå i det siste. Det er imponerende, men også deprimerende.»

I følge protestforskeren spiller “den konservative høyresiden i Sachsen og andre østtyske stater en stor rolle i organiseringen av Covid-demonstrasjonene.” På landsbasis er ikke bare meningsmotstandere, høyreekstreme og AfD-partiet (Aksjon for Tyskland) drivkreftene, men nettopp ikke-politiske borgere og til og med venstreorienterte er involvert.»

I det store og hele har imidlertid “venstresiden eller ytre venstresiden ikke posisjonert seg mot Covid-politikken, sannsynligvis fordi idealet om solidaritet med sårbare grupper har blitt plassert over verdiene om autonomi og selvbestemmelse overfor staten.”

Ifølge Kocyba var det merkbart at mange borgere løp med som ikke hadde erfaring med demonstrasjoner. “Dette er også tydelig i deres omgang med politiet – mange deltakere er veldig overrasket over hvor brutalt politiet håndterer ting.”

Fram til Covid-krisen kom de to største demonstrasjonene fra klimabevegelsen. Den 20. september 2019 oppfordret ‘Fridays for Future’ til protester i 575 tyske byer, ifølge egne data. Den 24. september 2021, fredagen før det føderale valget, var det 470 aksjoner, ifølge organisasjonen.

Verken anti-atombevegelsen, Hartz IV-motstanderne eller noen annen bevegelse hadde noen gang tidligere oppnådd en lignende spredning over hele Tyskland på en enkelt dag.

«Fridays for Future»-protesten var selvsagt underlagt det spesielle vilkåret at unge i skolealder de facto ble fritatt fra skolen i én dag dersom de ønsket å demonstrere mot utslipp av klimagasser.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post Risikerer 20 års fengsel for munnbindnekt på fly
Next post Når smitten faller i Spania, vurderer Spanias regioner å oppheve restriksjoner
%d bloggers like this: