Hundrevis av Englands NHS-konsulenter har aksjer i private klinikker

Read Time:3 Minute, 8 Second

Hundrevis av NHS -konsulenter er aksjonærer i profittskapende “joint ventures” med private helsefirmaer, i ordninger som har generert mer enn £1 milliard i inntekter siden 2015, har det vist seg.

The Center for Health and the Public Interest (CHPI), en uavhengig tenketank, har identifisert 481 konsulenter i England med aksjer i 34 private virksomheter opprettet i samarbeid med leverandører som spenner fra det enorme amerikanske helsevesenet HCA til Specsavers optikere. De aller fleste av disse konsulentene – 73 % – er NHS-leger.

I en rapport publisert på fredag hevdet CHPI at ordningene ofte var ugjennomsiktige, og at de økonomiske insentivene skapt av disse “joint ventures” kan føre til interessekonflikter. Den oppfordrer regulatorer til å undersøke, og sier at Covid-19-pandemien har “turboladet” andelen av NHS-budsjettene brukt i private klinikker.

“Det store antallet konsulenter som eier aksjer i private sykehus gjennom joint venture-arrangementer og den svært store økonomiske fordelen de oppnår fra disse ordningene er en betydelig sak av offentlig interesse,” sa David Rowland, CHPI-direktør.

Rapporten fant ingen bevis på forseelser, og det var ingen tilfeller av at pasienter ble satt i fare. Men Rowland sa at mangel på gransking og offentlig forståelse av disse ordningene betydde at det var “potensial for overgrep”.

Ordningen med å skrive inn pasienter som covid-19 relatert har dermed overført en god del pasienter til privat sektor og aksjonærene har dermed skodd seg godt på pandemien. Det kommer nok uansett ikke som en særlig overraskelse.

Mellom 2015 og 2020, det siste hele året som kontoer er tilgjengelige for, genererte joint ventures med konsulenter nesten 260 millioner pund i driftsresultat. Mens mesteparten av disse kontantene gikk til private firmaer, hentet konsulentaksjonærer ut anslagsvis 31 millioner pund i utbytte, sa CHPI.

Gjennomsnittlig utbytte var £11.600 i året, men de konsulentene aom tjente meat ble anslått å ha mottatt £172.000 i året. Disse utbyttene ble utbetalt på toppen av eventuelle gebyrer for behandling av private pasienter og NHS-lønn. Noen konsulenter mottok ikke utbytte, men CHPI sa at dette var fordi mange av fellesforetakene var mindre enn tre år gamle og ennå ikke utbetalt til aksjonærene.

Antallet joint ventures øker, ettersom flere private helseselskaper kommer inn på det britiske markedet. Det raskt voksende australske firmaet GenesisCare, som spesialiserer seg på kreftklinikker, har opprettet tre joint ventures med 41 konsulenter. Genesis eies av investorer, inkludert det amerikanske private equity-selskapet KKR og det kinesiske statskonglomeratet China Resources.

“Effekten av joint ventures kan være å trekke konsulenter bort fra NHS-arbeid,” sa Rowland. “Det er en begrenset gruppe av konsulenter.

«I kraft av å gjøre mer privat omsorg på bekostning av NHS-omsorg, kjører du opp ventelister og konsekvensen er at du skaper mer etterspørsel etter privat omsorg. Det er en negativ trend fra pasientens og NHS-perspektivet, det er en lønnsom, positiv sløyfe fra selskapenes og konsulentenes perspektiv.»

Forsinkelser i NHS-behandling har nådd rekordnivåer under pandemien, med 6 millioner mennesker i England som nå venter på rutinemessig sykehusbehandling. Mange NHS-avdelinger henvender seg til privat sektor for å hjelpe med å få ned ventelister, og private sykehus er i økende grad ute etter å hente NHS-arbeid.

“Covid-pandemien har ‘turboladet’ disse strategiene,” hevdet rapporten. Private sykehus mottok mer enn 2 milliarder pund fra NHS i året til mars 2021, da ministrene oppmuntret til bruk av private fasiliteter. Opptil 10 milliarder pund er øremerket privat sektor for å levere NHS-tjenester i løpet av de neste fire årene.

Det kan nok rn gang se ut som å legge skylden på uvaksinerte har hatt en agenda bak seg, nemlig å skjule det faktum at private helsetjeneste tjener grovt på at helsesektoren er presset og helsesektoren må skylde på noen.

Trykk på bildet for kilde..
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post Bolivia skroter vaksinesertifikat
Next post Regjeringen i danmark nedgraderer testkapasiteten
%d bloggers like this: