Dagens filosofiske søndagsprat

Read Time:6 Minute, 13 Second

På søndager om morgningen så liker jeg å gå igjennom ukens rapporter og analyser fra helsemyndighetene, ikke fordi jeg tror jeg er noe ekspert eller vet bedre enn andre men for at det gir meg ro og trygghet som varer utover i uken, litt som folk før leste papirutgaven av aviser med kaffe og noe godt å spise til frokosten. Det er noe svært beroligende med å kunne lese fakta men samtidig får man tanker og spørsmål rundt det man gjerne leser, det er hva jeg liker å kalle den filosofiske delen av oss mennesker eller om du vil den kritiske måten å tenke på.

Idag har jeg lest risikorapporten fra 12 Januar, jeg er altså sikkert ikke først ute til å lese den og dele noe som helst men det er jo heller ikke det dette handler om. Det er rett og slett bare hvordan jeg tenker og blir kritisk rundt enkelte ting i Pandemien, Media eller myndighetene som jeg stille spørsmål til.

Jeg vil veldig gjerne først og fremst begynne med et avsnitt i siste risikovurdering utført av FHI så la meg bare dele avsnittet istedenfor å klippe og lime for det blir litt useriøst innimellom.

Foto: Damir Spanic. trykk på bildet for å komme til risikovurderingen

2.6 Vaksinasjonsdekning.

Vaksinasjonsdekningen er svært høy og høyest i de eldste aldersgruppene der vaksinasjon er aller viktigst, se tabell 1. Det er om lag 311 tusen voksne som ennå ikke har startet vaksinasjon. Rundt ti prosent av disse likevel nokså god beskyttelse fordi de tidligere har gjennomgått infeksjon. Det er om lag 133 tusen voksne som har tatt bare første dose; rundt ti prosent av dem har meget god beskyttelse fordi de i tillegg har gjennomgått infeksjon før eller etter de fikk den ene dosen.

311.000 er altså regnet som ikke vaksinert, ifølge risikovurderingen til FHI kan man altså trekke ifra 10% som de mener har gjennomgått infeksjon som da er ca 31.000 personer som da gir ca 279.900 mennesker som står igjen uten antistoffer. Jeg sitter forøvrig her med over 50 ukesrapporter fra FHI og skal ikke dele hver eneste en av dem.

I Uke 1 2022 ble det meldt om 4.277 tilfeller blant uvaksinerte, 2.944 i uke 52.

Uke 51 – 2.726, uke 50 – 4.269, Uke 49 – 4.625, uke 48 – 3.948, uke 47 – 2 966, uke 46 – 2 596, uke 45 – 1818, uke 44 – 1641, uke 43 – 1 274, uke 42 – 903, uke 41 – 619, uke 40 – 731, uke 39 – 735, uke 38 – 1 134, uke 37 – 1731, uke 36 – 2 992, uke 35 – 3 177, uke 34 – 2 856.

Så stopper det fullstendig i uke 33, lengre bakover finner vi ikke informasjon på hvor mange uvsksinerte som har blitt smittet og tallet landet da på 47.962 fra uke 34 til uke 1 Januar 2022. Så bare på ca 20 uker er tallet langt over 10% av 311.000 nemlig 47.962. Noe som gir et tall på 263.038.

I ukene før 33 så antar jeg at gruppen som hadde bestemt seg for at de ikke ville ta vaksinen ikke plutselig sluttet å bli smittet men det er vanskelig å ta høyde for hvor mange men det var kun 380.000 vaksinert I uke 33, 2021. 5 millioner var altså uvaksinert i norge august 2021. Noe som gjør at tallene for uvaksinerte på sykehuset 2021 kan stilles spørsmål til da mange av disse som ble lagt inn faktisk ville tatt vaksinen om muligheten var der tidligere. Det er vel en helt logisk tanke. Hadde altså 4.3 millioner vært vaksinert fra Januar 2021 og igjennom hele året ville vi nok sett helt andre tall på antall uvaksinerte innlagt og døde i 2021.

Det er ikke så veldig viktig med disse tallene men problemet er at det så ofte går igjen at tallene ikke stemmer overens i rapportene og det vi blir ofte oppsummert som er det media ofte bruker i sine rapporter. I tillegg får vi nå altså høre at over 20% opp til nå 40% innlagte er innlagt for andre årsaker enn covid-19.

Men tar vi gjennomsnittlig utifra de tallene vi har altså 47.962 delt på 20 og ganger det med 33 uker så får vi altså ca 79.000 tilfeller de resterende 33 ukene. Det gir et total på ca 127.000 tilfeller blant de uvaksinerte, 311.000 minus 127.000 er altså 184.000 uvaksinerte som gir ca 3.4% av befolkningen og ikke 8% slik noen skriver.

Noen vil da argumentere med at da vil jo insidensen øke betraktelig for 48% av innlagte er jo uvaksinerte I uke 1 og de står for kun 3.4% av befolkningen og i teorien stemmer jo dette men tenker vi rasjonellt så kan disse tallene umulig stemme. I beste fall kan man si at de vaksinerte smitter de uvaksinerte I samfunnet og dermed er skyld I at uvaksinerte havner på sykehuset.

Du kan gjerne da argumentere for koronasertifikatet men det vil ikke stanse smittespredning og uvaksinerte vil uansett bli smittet når vaksinerte drar smitten med seg hjem, inn på skolene, helseinstitusjoner og sykehuset. Et koronasertifikat vil altså heller ikke beskytte de uvaksinerte slik som noen foreslår så også det argumentet faller på sin egen urimelighet. Den eneste rasjonelle løsningen for å få ned smitten I samfunnet ville da være å stenge ned samfunnet for de vaksinerte og la uvaksinerte få koronasertifikat. Jeg er helt imot disse sertifikatetene men dette er altså utifra et rent smittevernfaglig perspektiv og den eneste logiske løsningen. Alle andre løsninger er fullstendig urimelige og faller altså på sin egen urimelighet.

Dette ble kanskje litt drøyt tenker du, men det er søndag folkens og søndag er dagene for kontroversiell fritenking og filosofisk tankegang. Noen vil kanskje si at det grenser til useriøst men hovedpoenget mitt her blir uansett det samme, uansett hvor ofte du setter deg ned og regner på tallene vi blir servert så går de ikke opp. Og uansett hvordan du vrir og vender på det så blir det ikke logisk.

Så la oss bare åpne opp samfunnet for alle sammen, krysse fingrene på at det går best mulig for vaksinerte og uvaksinerte og la oss alle bare være venner i et åpent og fritt demokrati uten polarisering, uten segrering og klasseskille, uten koronasertifikat og hat. La oss nå gå tilbake til normalen, de 184.000 voksne i samfunnet som som er uten antistoffer har tatt sitt valg og svært få av dem vil bli alvorlig syke. La oss heller ta et felles ansvar og ivareta de som faktisk blir alvorlig syke og ta vare på de etterlatte.

Norge er et lite land med en liten befolkning men vi har en unik mulighet til å vise verden at samhold, åpenhet og respekt er mulig i et demokrati også i 2022. Det er utrolig dumt om vi som folk skal stå der når de uvaksinerte alle har gjennomgått sykdom om 10-20 uker med hatten i hånden og et polarisert samfunn.

For la oss være ærlig, det er ingen som blir fullvsksinert mot covid-19 og Omicron, vi alle går tilbake til start hver fjerde måned og dette er vår alles nye influensa. Det eneste et koronasertifikat og tiltak er godt for er å utsette det uunngåelige.

Og det var dagens kaffeprat…

Hva er kunnskap?, Hva er sannhet?, Hva gjør en handling verdifull?,

Foto: Dmitry Ratushny, trykk på bildet for link til fotografen
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post Barnetelefonen hadde rekordmange samtaler med barn og unge i 2021 (Danmark)
Next post Tannleger sier nei til obligatorisk vaksine i Tyskland og flere demonstrasjoner
%d bloggers like this: