Barnetelefonen hadde rekordmange samtaler med barn og unge i 2021 (Danmark)

Read Time:4 Minute, 39 Second

Flere barn og unge enn noen gang kom gjennom til BørneTelefonen i 2021. De frivillige rådgiverne hadde over 55 300 samtaler. Spesielt er det en økning i andelen samtaler om ensomhet og selvskading, viser nye tall fra “Børns Vilkår, som driver BørneTelefonen”.

«Jeg er på et sted der selvmord ser ut til å være den beste utveien. Jeg vil finne en måte å stoppe alt på.»

Foto: Ümit Bulut. Trykk på bildet for å komme til kilden av foto.

Slik lød det fra en 13-åring i en av henvendelsene til “BørneTelefonen” i 2021. Barnet var blant en av de over 55.300 barna og unge som kom gjennom til en rådgiver.

Rekordmange oppringninger skyldes i hovedsak at “BørneTelefonen” har kunnet svare på flere henvendelser. I november var Barnetelefonen i Danmark døgnåpen, og samtidig har “Børns Vilkår” flere frivillige i hele landet, fordi det nå er mulighet for frivillige til å gi råd hjemmefra. Dermed kan flere henvendelser besvares på telefon, chat, tekstmelding og postkasse.

Gjennomsnittsalderen på barna og unge som hadde samtaler med barnetelefonen i 2021 er 14,5 år. Det vanligste temaet var forholdet mellom barn og foreldre, og samtidig var ensomhet på topp 10 over de vanligste årsakene til kontakt.

«Det er ingen tvil om at koronakrisen har vært og er avgjørende for barns trivsel. Før koronaen kom var det forelskelse og kjærlighet som var den hyppigste grunnen til å kontakte barnetelefonen, men fordi barn har vært mer hjemme de siste årene har problemer med familiens trivsel fylt mer. Vi opplever også at flere trenger å snakke om ensomhet – mange har vanskeligheter med å håndtere sosial isolasjon og har opplevd tap av viktige vennskap, sier direktør i Barnas Vilkår, Rasmus Kjeldahl.

Seriøse samtaler om natten
Det er en betydelig økning i andelen samtaler om psykisk mistrivsel – fra 20,8 prosent i 2020 til 22,8 prosent i 2021. Selvmordstanker er den vanligste kontaktårsaken i denne kategorien med 3 534 samtaler i 2021.

– Vi forventer dessverre å se en fortsatt økning i samtaler om selvmordstanker i 2022. Barnetelefonen var døgnåpen i november 2021, og vi kan se i de foreløpige tallene at samtaler om selvmordstanker er hyppigere om natten, sier Rasmus Kjeldahl.

I tillegg til direkte rådgivning av barn på barnetelefonen, er det indirekte rådgivning gjennom “Bornetelefonen.dk, podcaster, YouTube og workshops” på skolene. Bornetelefonen.dk hadde mer enn 1 million DKK. besøk i 2021.

Børns Vilkår driver også ForældreTelefonen, som er rådgivning til alle voksne rundt barn. Her var det 5 562 samtaler i 2021, og også her var det samtaler om forholdet mellom barn og forelder som økte mest – fra en andel på 20,2 prosent i 2020 til 23,8 prosent i 2021. Det er også større økninger i samtaler på ‘ Samarbeid mellom foreldre og skole’ og om ‘Psykiske lidelser/diagnoser’. Det er imidlertid samtaler om samvær som fyller desidert mest med en andel på 27,3 prosent av alle samtaler.

Trykk på bildet for kilde. Bildet er et modellbilde i nedlastbar form fra kildens nettside.

Selvmordsforsøk kan skje både hos barn som har hatt en vanskelig oppvekst, og barn som har hatt en god oppvekst. Er du urolig for barnet ditt, så søk hjelp. Det er nesten alltid bedre å bry seg enn å vente og se.

I en rapport anslår UNICEF at minst 1 av 7 barn og unge mellom 10 og 19 år lever med en diagnose på en psykisk lidelse. Hvert 11. minutt dør et barn eller en ungdom av selvmord i verden. UNICEF frykter at covid-19 har forsterket problemene ungdom hadde allerede før pandemien.

UNICEF-rapporten State of the Worlds Children 2021 anslår at totalt 98 millioner gutter og 78 millioner jenter i alderen 10 – 19 år lever med en eller annen form for mental lidelse.

Mer enn 1 av 7 barn og unge i samme aldersgruppe antas å leve med en diagnose på mentale helseplager, basert på WHOs definisjon.

Angst og depresjon utgjør 40 % av diagnosene. Andre typer diagnoser kan være hyperaktivitet, autisme, alvorlige adferdsforstyrrelser, spiseforstyrrelser og schizofreni.

Hvert år dør nesten 46.000 unge av selvmord, det vil si at et barn eller ungdom dør hvert 11. minutt.

Psykiske helseplager er mer utbredt blant unge i Europa enn i resten av verden. Og Norge kommer høyt her, og foran de andre skandinaviske landene. Tallet for Norge er 18,2 % mot et snitt i Europa på 16,3%, og i verden på 13,2 %, i følge 2019-tall. Se delrapporten fra Europa her.

STORE MØRKETALL

Selvmord en den femte hyppigste årsaken til død blant 10-19-åringer i verden, og den fjerde hyppigste for mellom 15 og 19 år, etter trafikkulykker, voldshendelser og tuberkulose.

For jenter 15-19 kommer selvmord på tredjeplass etter tuberkulose og komplikasjoner rundt svangerskap.

I Vest- og Øst-Europa, Sentral-Asia og Nord-Amerika er selvmord den nest hyppigste årsaken til død blant barn og unge.

Her i Norge viste en UNICEF-undersøkelse i 2020 at selvmord blant barn og unge er en av faktorene vi kommer dårligst ut på blant verdens rike land. Selvmordstallene har holdt seg høyt i mange år. I fjor mistet Norge 639 personer til selvmord totalt.

Men det er store mørketall knyttet til selvmord. I noen land og kulturer er selvmord forbundet med stor skam for familiene og til og med straffbart.

Dersom et barn eller en ungdom tar livet sitt, blir dødsfallene blir gjerne registrert som en ulykke eller død med ukjent årsak.

Trykk på bildet for å komme til nettsiden mental helse.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post Tusenvis av vaksinerte får avslått koronasertifikat
Next post Dagens filosofiske søndagsprat
%d bloggers like this: