Også her jukser Danskene med koronatallene

Read Time:2 Minute, 31 Second

Restriksjoner og stenginger har vært en del av danskenes hverdag i snart to år, og her spiller blant annet den daglige koronaturen en avgjørende rolle.

Ekstra Bladet og flere andre medier har tidligere beskrevet hvordan innleggelsestallene var misvisende, da forrige tall også har dekket for eksempel personer som er innlagt på sykehus med brukket bein, men som også tilfeldigvis var smittet av korona. Og nå viser data at det også er galskap med opptellingen av antall døde.

Region Hovedstaden opplyser i den forbindelse at det i perioden 3. desember til 2. januar ble registrert totalt 83 dødsfall blant pasienter med handling eller bidiagnose av bekreftet covid-19 ved sykehus i Region Hovedstaden. Av de 83 hadde 66 bekreftet covid-19 som en handlingsdiagnose. (Aksjonsdiagnose er diagnosen som har ført til innleggelse. Samdiagnostisering indikerer andre sykdommer som har vært en medvirkende årsak til sykehuskontakten.

Dermed ble 17 av regionens dødsfall i hovedsak innlagt på sykehus med en helt annen diagnose enn covid 19. Dette tilsvarer ett av fem dødsfall.

Region Hovedstaden understreker imidlertid at de kun har data om de som dør på sykehus i Region Hovedstaden. Samtidig opplyser de at det kan bli etterregistrering av diagnoser og innleggelser som kan gi endringer i tallene, og de siste dagene vil ikke være ferdig registrert og dermed ikke helt nøyaktige.

Hos Region Nordjylland opplyser de at data om dødsrater i en så kort periode vil være så lave at de er personlig henførbare og dermed i strid med GDPR-reglene (Personopplysningsforordningen, som beskytter EU-borgeres personvern) De kan imidlertid gi en oversikt fra tiden da koronaen gjorde sitt inntog i Danmark i mars 2020.

«Våre data fra 3. januar 2022 viser at det har vært totalt 154 dødsfall av pasienter med covid-19 ved Region Nordjyllands sykehus i perioden covid-19 har vært en del av sykdomsbildet. I 20 av de tilfellene har covid-19 vært en bi-diagnose

Det tilsvarer omtrent hvert syvende dødsfall. Hos Region Syddanmark er problemet det samme. De kan ikke gi tallene på grunn av GDPR-reglene, mens Region Sjælland og Region Midtjylland ikke kan tegne disse tallene i det hele tatt.

SSI erkjenner
I et svar til Berlingske erkjenner også Statens Serum Institut at tallene kan bli skjeve når smitten er så høy i samfunnet.

«Som ved sykehusinnleggelser kan det forventes et økende antall dødsfall med komorbiditet (flere diagnoser hos den enkelte, red.), nå som omikron har overtatt infeksjonen».

Det betyr at vi kommer til å se flere og flere tilfeller der folk faktisk døde av noe helt annet, men teller med i statistikken for koronadødsfall fordi de også hadde korona.

SSI-direktør Henrik Ullum lovet før nyttår at nye og mer nøyaktige tall var på vei, og onsdag opplyser SSI til Ekstra Bladet at de burde være på trappene.

Nøyaktig hvordan tallene er regnet ut kan ikke SSI opplyse om, men de sier at de nå blir skarpere, og det vil bli tydeligere om de innsatte virkelig er syke av korona eller noe helt annet.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post De vaksinerte påførte seg selv skjenkestopp
Next post Vaksinasjon I Filippinene er frivillig – Presidenten vil arrestere uvaksinerte
%d bloggers like this: