Rapport fra FHI, en nærmere titt

Read Time:4 Minute, 1 Second

Jeg har uthevet og lagt inn her litt fra rapportene, hele kan dere lese i linken og på bildene, eller ikke hele da siden myndighetene har gjort deler av rapporten hemmelig i 60 år. Edit er tilført tekst av meg

Det foreligger foreløpig begrenset dokumentasjon med kort oppfølgingstid på klinisk effekt av å gi en oppfriskningsdose. Oppfølgingstiden i studiene som har evaluert beskyttelse mot deltavarianten etter oppfriskningsdose er kort, og varigheten av beskyttelsen er usikker.

Det har de siste ukene kommet flere mindre studier, både fra vaksineprodusentene og fra frittstående forskere i mange land, som har undersøkt hvor godt serum fra vaksinerte nøytraliserer bekymringsvariantene. Studiene viser at serum fra fullvaksinerte har dårlig evne til å nøytralisere deltavarianten, og i enda mindre grad omikronvarianten når det har gått lang tid siden siste dose.

Det er sannsynlig at naturlig infeksjon vil gi noe mer langvarig og bredere beskyttelse (mot ulike varianter) enn hva fullvaksinering med nåværende mRNA-vaksiner gjør. Ved naturlig infeksjon vil en få bedre T-celle-responser fordi immunforsvaret da vil kunne gjenkjenne andre proteiner i viruset i tillegg til S-proteinet i motsetning til dagens mRNA-vaksiner. T-celleresponser er generelt ‘bredere’ enn antistoffresponser og mindre følsomme for endringer i viruset. Det er derfor rimelig å anta at en naturlig oppfriskning vil kunne ha en fordel fremfor oppfriskningsdose med dagens mRNA-vaksiner når det gjelder beskyttelse mot nye fremtidige virusvarianter.

Samtidig så vil en oppfriskningsdose teoretisk kunne forsterke ‘immune imprinting’ (‘original antigenic sin’) som vil si at kroppens immunforsvar har en tilbøyelighet til å bruke immunologiske hukommelsesceller basert på en tidligere eksponering for viruset (naturlig infeksjon eller vaksinasjon) når en annen variant av viruset oppstår. Hukommelses B- og T-celler som dannes etter en infeksjon/vaksinasjon er nødvendig for å gi en langvarig beskyttelse, men en mulig ulempe er at disse hukommelsescellene kan gi en mindre effektiv immunrespons hvis man skulle bli utsatt for en annen variant av viruset senere. I verste fall kan det tenkes at den opprinnelige immunologiske hukommelsen fører til at f.eks. evnen til å danne nøytraliserende antistoffer mot fremtidige virusvarianter av SARS-CoV-2 blir vesentlig svekket. Fenomenet ‘immune imprinting”, men hvor viktig dette er for covid-19 er ikke kjent. Det er så langt ikke noe som tyder på at ‘immune imprinting’ er et problem ved SARS-CoV-2-40, men det kan ikke utelukkes at vaksinering av unge voksne med gjentatte doser av covid-19-vaksiner basert utelukkende på en bestemt variant av Spike-proteinet, kan føre til en dårligere immunrespons mot nye varianter av SARS-CoV-2 viruset de vil støte på senere i livet.

Det er få studier som har sett på effekt og sikkerhet etter heterologe regimer hvor det er gitt en kombinasjon av ulike koronavaksiner ved primærvaksinasjon og oppfriskningsdose. Det ble vist noe data på ACIP-møte 19.november 2021, som tyder på at det er noe høyere forekomst av bivirkninger etter primærvaksinasjon med Comirnaty og oppfriskningsdose med Spikevax 56. Lignende funn er også rapportert i en studie hvor man undersøkte ulike primærvaksinasjonsregimer med homolog eller heterolog oppfriskningsdose. Man fant her at noen kombinasjoner ga høyere grad av moderate og alvorlige lokale eller systemiske bivirkninger i løpet av de første 7 dagene. Dette gjaldt blant annet oppfriskning med Spikevax etter primærvaksinasjon med Comirnaty hos de under 70 år.

Det har vært spesiell oppmerksomhet rettet mot peri-/myokarditt (betennelse i hjerteposen/hjertemuskelen) etter vaksinasjon med Comirnaty og Spikevax. Regulatoriske myndigheter i USA og Europa har konkludert med at peri-/myokarditt er en sjelden bivirkning av Comirnaty og Spikevax. Preliminære data fra en ny nordisk registerstudie viser at myokarditt oftere oppstår etter andre dose enn etter første, og oftere hos yngre menn. Risikoen for å få myokarditt ser ut til å være høyere etter andre dose med Spikevax enn etter andre dose med Comirnaty. Den nordiske studien viste 19 ekstra tilfeller av myokarditt per 100000 hos menn i alderen 16-24 år i perioden 28 dager etter dose 2 med Spikevax sammenlignet med uvaksinerte. (Edit av politikeren: Det er på samme nivå som FHI sin graf for sykehusinnleggelse for uvaksinerte som ble delt tidligere)

Risikoen for de under 40år var høyere ved vaksinering enn myokarditt og perikarditt fra covid-19. I en foreløpig ikke fagfellevurdert gjennomgang av meldinger via spontanrapporteringssystemet i Canada fant man at risikoen for myokarditt/perikarditt var høyere for begge mRNA vaksinene hvis intervallet mellom dose 1 og 2 var for kort.

(Edit: Det er derfor urimelig at EU fjerner gjennomgått infeksjon fra koronasertifikatet og tvinger folk som nylig har gjennomgått infeksjon til vaksinering for å få grønt koronasertifikat)

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.fhi.no/contentassets/3596efb4a1064c9f9c7c9e3f68ec481f/delsvar-pa-oppdrag-49—vurdering-av-oppfriskningsdose-til-aldersgruppen-18-44-ar.pdf&ved=2ahUKEwiApd_Sk5z1AhX0wQIHHZ1dBrsQFnoECAMQAQ&usg=AOvVaw01h45no7UEck0KAIbVjNZD

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post Misvisende tall av helsedirektoratet
Next post Vaksineekspertene i Moderna og Pfizer
%d bloggers like this: